Vores by
Den gamle stationsby Bred

Stationsbyen Bred ligger mellem Odense og Middelfart ved hoved jernbanen over Fyn, og har en historie, der ligner mange andre byers i dagens Danmark.
😀 Byen var gennem mange år Vissenbjerg Kommunes forretningsby og havde et stort udvalg af butikker: 3 købmænd, en brugs, frugt/grønt- og blomsterbutik, mejeriudsalg, Tatol, bageri, slagterforretning, fedevarebutik, boghandel,  manufakturforretning,
trikotageforretning, skrædderforretning, skotøjbutik, tobaksforretning, cykelforretning, radio-tv forretning, 2 damefrisører og 2 herrefrisører. Der var også en kro, mejeri, teglværk, trådvarefabrik og en mølle med omfattende handel med korn, foderstoffer og gødning. Byen havde også sit eget vandværk og elektricitetsværk. Desuden var der taxaforretning, to vognmænd med brændselssalg (kul, koks, olie, og tidligere tørv og brænde) og selvfølgelig var der næsten alle former for håndværkere, herunder automekaniker, smedie, sadelmager, møbelpolstrer, skomager, bødker, trædrejer, møbelfabrik, og endnu tidligere et bryggeri og en møllebygger. Der var både  bankfilial og sparekassefilial, sygekassekontor og posthus, foruden en jernbanestation med godsforsendelser. Her var der til betjening af stationen en statonsforstander, 2 assistenter, 2 trafikekspedienter, en stationskarl til diverse opgaver som godsekspedition, pedelarbejde osv., samt i perioder også en DSB-trafikelev. Frem til automatiseringen af jernbaneoverskæringens bomme var der flere ledvogtere, som i døgndrift sørgede for at rulle bommene op og ned ved passage af tog. I byen boede også såkaldte kolonnearbejdere, som var beskæftiget med diverse vedligehold og anlæg på jernbanestrækningen i det DSB-distrikt Bred Station hørte under. Hos postvæsenet var der en del ansatte, både til kundebetjening på stationen, som posthuset var indrettet i, og til udbringning af post i postdistrikt Bred, som udover Bred by dækkede en stor del af omegnen bl.a. Vissenbjerg, Koelbjerg, Duedal, Andebølle, Assenbølle, Ladegårde, Orte og Krogmarken. I 1970 blev jernbanestationen omlagt til trinbrædt, hvor også posthuset blev nedlagt og flyttet til Vissenbjerg. Vi har dog stadig togforbindelser mod både øst og vest.
Desværre har DSB ændret fra en vel fungerende time drift til en stærkt beskåren køreplan, som selvfølgelig har formindsket antallet af passagerer, der bruger Bred Station/Trinbrædt. Tidligere kunne vi udover toget også benytte 2 regionale busruter mellem Assens og Odense, som blev drevet af henholdsvis DSB og en privat vognmand, men de er forlængst ophørt.
Tilbage er to autoværksteder, og det eneste vi nu kan købe her i byen er biler, da det ene autoværksted har salg af brugte biler, og det andet også forhandling af Ford erhvervs- og personbiler.
Foreningslivet, der i vores barndom/ungdom omfattede, gymnastikforening, fodboldklub, badmintonklub, husflidsforening, borgerforening, handelstandsforening og sangforening, er nu begrænset til en borger- og kulturforening, som afholder forskellige arrangementer i Kulturhuset (den tidligere skole)
Skolen, der var kommunens ældste, havde omkring 100 elever, men blev nedlagt i 2004, og er nu indrettet som Kulturhus, der administreres af byens sidste forening: Bred Borger- og Kulturforening.
For nogle år siden blev byen "skåret over", da DSB nedlagde jernbaneoverskæringen og lavede en støjvæg gennem byen. En ændring som flertallet af byens borgere i øvrigt var imod.
😀Vi er glade for at bo i Bred, hvor vi begge er vokset op, og vi bliver boende her, så længe vi kan. Hvad vi dog er mindre glade for er sammenlægningen af vores dejlige Vissenbjerg Kommune til storkommunen Assens, - en sammenlægning som har forringet meget og forbedret meget lidt.

Læs i øvrigt mere om stationsbyens historie i bogen "I røg og damp" skrevet af John Jakobsen og udgivet af Vissenbjerg Lokalhistoriske Forening.

Bredgade i Bred med jernbaneoverskæringen før støjvæggen delte byen

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Anette Sørens Habel | Svar 31.01.2014 23:05

Hej Kisser & John
et lille indlæg på min blog - efter min mors opfordring:
http://anettehabel.blogspot.dk/2014/01/street-children-project-inti-in-cusco.html

Birgit Vesterlund | Svar 15.01.2013 11:40

Husker, der var en skobutik i forbindelse med Lundes købmandsbutik. Og så var der jo også "radiomanden".

Hanne Birgitte Kristensen | Svar 12.07.2010 13:35

En spændende side med mange gode informatoner.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.04 | 15:59

Det var sjovt at finde oplysninger om min morfar der grundlagde Lundegaard teglværk. Tak for det. Karin.

...
12.12 | 02:36

Undskyld, jeg mente Schattenborg, ikke Schallenborg!
Cathy Kristiansen, USA

...
12.12 | 02:07

Mange tak for at dele denne velskrevne og informative beretning om Vissingbjerg sogn. Jeg kæmpede for at finde oplysninger om mine forfædre på Schallenborg og var meget glad for at finde dit websted.

...
13.11 | 14:06

Har I et billede af Koborg Teglværk?
Eksisterer det endnu?
Hvad mon adressen er?

Min farfar Niels Nielsen forpagtede avlsgården ved Koborg Teglværk i 1898-99

...
Du kan lide denne side